AYURVEDA

AŞK-I 🧡“KİTCHARİ”

Selim Genişol / 01 Ocak 2021

Ayurveda nın beslenme üzerine bizlere sunduğu rehberliğin ışığında özellikle Sonbahar mevsiminde tüketilmesi tavsiye edilen , yapımı çok kolay ve çok lezzetli olan bir yemekten bahsetmek istiyorum , ‘’KİTCHARİ ‘' 🧡

26 EKİM-02 KASIM tarihleri arasında gerçekleştireceğim AYURVEDİK SONBAHAR ARINMA PROGRAMInın da çok önemli bir parçası olan bu yemeğin faydaları saymakla bitmiyor.

Ayurveda da VATA , PİTTA ve KAPHA olarak tanımladığımız 3 beden tipi için de uygun ve dengeleyici bir yemek olan KİTCHARİ , sindirimi kolay olmasından ötürü özellikle detoks uygulamaları içerisinde , kısa süreli mono -beslenme şeklinde tüketilerek, sindirim ateşi olarak tanımladığımız AGNİ nin güçlenmesine yardımcı oluyor. Böylece sindirimin daha iyi çalışması ile bağışıklık sistemi de güçlenecek ve kış aylarındaki potansiyel hastalıklardan korunarak bedenimizi yapılandırmış olacağız. İçeriğinde kullanılan maş fasulyesinin büzücü etkisi sindirim sonrasından bağırsak duvarlarında biriken toksinlerin dışkılama yoluyla atılmasını sağlayarak ,ikinci beyin olarak bilinen bağırsakların yeniden yapılanması için uygun zemin oluşturuyor. Faydaları kadar lezzeti ile de gönüllere taht kuran KİTCHARİ için nelere ihtiyacımız var derseniz ; 👨‍🍳

MALZEMELER :
✔️1 Bardak Basmati pirinç ( 4-5 saat öncesinden ıslatılmış )
✔️½ Bardak maş fasulyesi ( bir gece öncesinden ıslatılmış )
✔️1 yemek kaşığı GHEE / SADE YAĞ
✔️½ SOĞAN 🧅
✔️2 Dilim taze zencefil
✔️1 çay kaşığı KİMYON , ZERDEÇAL , KARABİBER , HARDAL TOHUMU , REZENE TOHUMU
✔️TAZE SEBZELER doğranmış bir şekilde ( mevsimine göre balkabağı , kabak , pancar , havuç , brokoli , ıspanak , pazı , fasulye olabilir. )
✔️Himalaya kaya tuzu 1 çay kaşığı kadar 🧂
✔️2 bardak SU ( Çorba kıvamında olması için daha fazla su ilave edebilirsiniz )
✔️Üzerine dereotu, kişniş , maydanoz ya da taze nane ile çeşnilendirebilirsiniz. 😋

♨️HAZIRLANIŞI :
Sadeyağı / GHEE tencereye koyduktan sonra soğanı ekleyerek kavurmaya başlayın . Sonrasında hardal tohumu ve rezene tohumunu ekleyerek tohumlar çatırdayana kadar 1 dakika daha kavurup diğer baharatları ilave edin. Üzerine doğramış olduğunuz sebzeleri ve küp küp doğradığınız zencefili de ilave ederek kavurmaya devam edin . Basmati pirinci de suyunu süzerek karışıma ekleyin ve iyice harmanlayın . Biraz karıştırdıktan sonra maş fasulyelerini de ekleyin ve biraz daha kavurarak suyunu ilave edin . Tuzunu da ilave iyice karıştırın ve kaynamaya başlayınca altını kısarak suyunu hafif nemli kalacak şekilde çekmesini bekleyin . Servis esnasında üzerine taze kişniş yada nane (pitta) , maydanoz (kapha) , dereotu (vata) çeşnilendirilerek tüketilebilir.

Afiyet ve şifa olsun . 🍀

Ayurveda hakkında danışmak istedikleriniz ve AYURVEDİK DANIŞMANLIK için benimle iletişime geçebilirsiniz.