AYURVEDA

YAZ AYLARI İÇİN AYURVEDİK TAVSİYELER ;
AYURVEDİK YAZ ÇAYI TARİFİ

Selim Genişol / 01 Haziran 2021

Yazın sıcaklığını hissetmeye başladığımız şu günlerde , PİTTA doshanın da artmaya başlamasıyla hepimizde sıcak basmaları , terlemeler ve serinleme ihtiyacı oluşmaya başladı. özellikle bu geçiş süreçlerinde yaza giriş ve ilkbahar sonu dönemlerinde serinleme ihtiyacını gidermek için buzlu ve soğuk içecekler tüketmeyi tercih edebiliriz.Ancak bu geçişlerde bedenimizi dinleyerek hassas bir şekilde yaklaşmak çok önemlidir. Ayurveda genel anlamda yaz ya da kış farketmez özellikle içeceklerin soğuk ve buzlu tüketilmemesini tavsiye eder. Soğuk ve buzlu tüketimlerimiz sindirim ateşimiz / AGNİ ye iyi gelmeyerek sindirim kalitesinin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Sindirimin olumsuz etkilenmesi ile de bağışıklık sistemimiz zayıflayarak hastalıklara açık hale geliriz ve bedenimiz daha savunmasız olur. Bundan dolayı yaz aylarında soğuk algınlıkları , üşütmeler gibi sağlık problemleri yaşama olasılığı kış aylarına göre daha yüksektir. Dolayısıyla beslenme düzeninde serinletici etkileri olan yaz meyvelerine / karpuz , kavun , şeftali gibi , yaz sebzelerine / salatalık , kabak , domates ,nane , marul , pazı gibi yeşillikleri tüketerek bol miktarda sıvı tüketiminde bulunmamız yazı serin ama sağlıklı bir şekilde geçirmek adına bize yardımcı olabilir.

👨‍🍳Şimdi sizlerle bu aylarda keyifle tüketebileceğiniz serinletici etkisi olan bir AYURVEDİK YAZ ÇAYI TARİFİ paylaşmak istiyorum .

➡️MALZEMELER ;

✔️1 Çay kaşığı kadar rezene tohumu ,
✔️2 adet kakule ,
✔️3 adet kurutulmuş gül ,
✔️4-5 yaprak kurutulmuş melisa ,
✔️2 adet kurutulmuş enginar yaprağı (dilerseniz enginar yaprağı olmadan da deneyebilirsiniz )
✔️1 tutam meyan kökü ,
✔️3-4 yaprak kurutulmuş nane yaprağı .
👨‍🍳HAZIRLANIŞI ;

Demleme usulü ile hazırlayacağımız yaz çayımız için malzemeleri temin ettikten sonra , melisa ve nane yapraklarını elinizde hafifçe ufalayarak karışımı harmanlayın. suyu kaynattıktan sonra biraz soğumasını bekleyip karışım malzemesini içine ekleyin ve 5-7 dakika arasında demlenmeye bırakın. Sonrasında süzerek dilerseniz , ılık ve sıcak , dilerseniz biraz soğumasını bekleyerek oda ısısında da tüketebilirsiniz .

Afiyet ve Şifa olsun 🍀

Ayurveda konusunda sorularınız ve danışmak istedikleriniz ,ayurvedik danışmanlık için benimle iletişime geçebilirsiniz.

Sağlık ve şifa dolu bir hafta geçirmeniz dileğimle , sevgiler

🙏🏻✨