AYURVEDA

AYURVEDİK BESLENME TAVSİYELERİ ;
TAZE YOĞURT

Selim Genişol / 09 Haziran 2021

Ayurvedik yaklaşım ile besinleri gelin hep birlikte tanıyalım. Beslenme yaklaşımına farkındalık katacak bu bilgiler sayesinde sizlere ayurvedanın besinlere olan yaklaşımdan bahsedecek ve beden tipinize göre besinleri nasıl tüketmemiz gerektiği konusunda tavsiyeler sunacağım .

Taze, ev yapımı YOĞURT Ayurvedanın oldukça faydalı bulduğu bir besindir. Özellikle sindirim sistemini sakinleştirerek dengeleyen bir yapısı vardır. Düzenli bir şekilde tüketildiğinde , sindirim sonrası oluşan gaz ve şişkinliğe iyi gelir. Ayrıca bağırsak içerisinde sağlıklı bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak , sindirim sağlığına iyi gelir . Ayurvedik yaklaşım ile besinlerin enerjileri bizim için önemlidir , dolayısıyla tüketim aşamasında besinlerin enerjilerini dikkate alır ve beslenme programı oluşturarak tüketiriz. Yoğurt bu anlamda ilk tüketimde serinletici bir etki yaratırken , sindirim sonrası etkisi ile ISITICI bir özelliğe sahiptir. TADI itibariyle EKŞİ , BURUK , nitelik olarak ise AĞIR ve NEMLİ özelliklere sahiptir. Vata beden tipine iyi gelen, ağır ve yapılandırıcı bir yapısı vardır.Dolayısıyla VATA yı dengeler ve PİTTA ve KAPHA yı arttırır. VATA beden tipleri için özellikle yaz aylarındaki tuz , salatalık ve su ilave edilerek hazırlanan cacık şeklinde keyifle tüketilebilir. Fermente olmasından , tadının ekşi olmasından ve ısıtıcı özelliklerinden dolayı PİTTA beden tipi tarafından daha dikkatli tüketilmesinde fayda vardır. Pitta beden tipleri için yoğurt tüketiminde , serinletici özelliğinden dolayı , nane , salatalık , zerdeçal yada kimyon eklenmesinde yada sulandırılarak cacık tarzında karışımlar hazırlanarak tüketilmesinde fayda var.KAPHA beden tiplerinin yine hassasiyetle tüketimine özen göstermesi gerektiğini hatırlatarak , içerisine bal , kakule , tarçın , zencefil ya da karabiber eklenerek tüketilmesinin daha uygun olacağını söyleyebilirim.

Yoğurdun , kırmızı ve beyaz et , balık , süt ve meyveler ile birlikte tüketilmesi yanlış besin eşleştirmesi sonucu sindirim problemlerine sebep olacağı için bu kombinasyonlar ile birlikte tüketilmemesi tavsiye edilir.

Yukarıdaki bilgiler ile sizlere ev yapımı yoğurt tüketimi konusundaki ayurvedik yaklaşımlardan bahsettim. Ancak satın aldığınız ve pastörize edilmiş yoğurt daha çok SOĞUK yapısı ve AĞIR özelliklerinden dolayı evde yaptığınız taze yoğurda oranla daha geç sindirilerek , bakteri içeriği açısından evde yapılmış yoğurt kadar zengin değildir, dolayısıyla bedenimizdeki sistemlerde tıkanıklıklara , sindirim ateşimiz olan AGNİ nin olumsuz etkilenmesi ile AMA toksik madde oluşumuna sebep olabilir.

Ayurveda hakkındaki sorularınız , danışmak istedikleriniz ve Ayurvedik danışmanlık İÇİN benimle iletişime geçebilirsiniz.

🙏🏻✨